Psychosociale therapeutische behandelingen

 

Stress kan vervelende psychische en lichamelijke klachten geven. Vaak gaat het om factoren waar je weinig invloed op hebt, zoals het overlijden van een dierbare, onzekerheid of angst uit je jeugd. Maar ook relatieproblemen, stress in werk of studie kunnen leiden tot klachten. Soms zie je zelf geen uitweg of oplossing.

Psychosociale therapie kan dan helpen. Therapie, of andere vormen van hulp zoeken, is niets om je voor te schamen: iedereen heeft fases waarin het even niet meer gaat en het een leidt tot het ander. Therapie kan helpen een oplossing te vinden voor je probleem of je in ieder geval leren ermee om te gaan.

Een psychosociaal therapeut is geen psycholoog of psychiater. Een psycholoog is een eerste- of tweedelijns zorgaanbieder die een vierjarige universitaire opleiding heeft gehad. Een psychiater is een arts die een medische opleiding heeft en gespecialiseerd is in psychische aandoeningen, zoals een cardioloog is gespecialiseerd in aandoeningen aan hart- en bloedvaten.

Een psychosociaal therapeut mag geen diagnose stellen, maar is wel opgeleid en getraind om klachten te herkennen en kan daardoor doorsturen naar een tweedelijns zorgaanbieder, als dat nodig is. Een psychosociaal therapeut werkt klacht- en klantgericht, bijvoorbeeld door te begeleiden naar zelfredzaamheid. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig, waardoor therapie laagdrempelig is en er snel gehandeld kan worden. Een ander voordeel van een psychosociaal therapeut is dat hij/zij kijkt naar het geheel van geestelijke en lichamelijke klachten en de omgevingsfactoren die een rol kunnen spelen.

Ik gebruik verschillende technieken vanuit  de psychosociale therapie, zoals o.a.: RET, NLP en Cognitieve therapie. Vaak is het een combinatie van verschillende therapievormen. Maar kan ook apart toegepast worden, indien gewenst. Ook hypnotherapie kan een optie zijn in de behandeling. Klik op de linkjes als je meer informatie over de verschillende methodes wilt weten.

De eerste stap is altijd een intake- en kennismakingsgesprek in mijn praktijk in Breda, waarin gekeken wordt naar de aard van de klachten en problemen. Samen kijken we dan naar wat je nodig hebt, wat het beste bij je past en wat je doelen zijn. Vervolgens stippelen we samen een traject uit. Tijdens dit traject zullen we steeds tussentijds evalueren. De therapie wordt afgesloten met een eindevaluatie.