EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

EMDR is een therapievorm die voornamelijk veel wordt ingezet bij o.a. PTSS (posttraumatische stress stoornis) , maar ook bij andere angstgerelateerde ingrijpende belevenissen waarvan men belemmeringen van onder vind in het dagelijks leven.

 

Wat is PTSS?

PTSS is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van een ingrijpende of schokkende gebeurtenis. 

Dit kan een eenmalige gebeurtenis zijn zoals b.v. een verkeersongeval, slachtoffer van inbraak of overval, het overlijden van een dierbaar iemand, e.t.c., maar het kan ook ontstaan na meerdere traumatische gebeurtenissen in het verleden zoals b.v. seksueel misbruik in de jeugd, psychisch of lichamelijke mishandeling/geweld, oorlog gerelateerde traumatische ervaringen, e.t.c.

 

Wat zijn o.a. de symptomen?

Symptomen waarbij EMDR therapie ingezet zou kunnen worden zijn o.a.: 

- Het herbeleven van een trauma, dit kan zowel overdag als in de slaap plaats vinden en waarbij e.v.t. angst(zweet) en of hartkloppingen kunnen optreden. 

- Het ervaren van spanning en onrust, slecht kunnen concentreren, slecht slapen, snel prikkelbaar zijn, woede-uitbarstingen, agressie, snel of hevig schrikken, angstig voelen of paniek ervaren, somber of depressief voelen, andere psychische problemen

- Vermijdingsgedrag: het vermijden van dingen of situaties die aan een traumatische ervaring doet denken

- Minder voelen en of zingeving: minder interesse hebben in anderen en je omgeving, Maar ook naar jezelf toe, minder goed zijn voor jezelf, geen zin meer hebben om activiteiten te ondernemen, weinig lust in dagelijkse karweitjes en huishouden, geen toekomstverwachtingen meer voelen, geen doelen meer zien.

 

Hoe kan EMDR helpen?

EMDR therapie is speciaal gericht om de herinnering, van de trauma- gebeurtenis met de daarbij behorende gevoelens en gedachtes te laten vervagen d.m.v. het werkgeheugen in je brein af te leiden. Het werkgeheugen is een onderdeel van het kort termijn geheugen een deel van de hersenen waar tijdelijke informatie wordt opgeslagen. Door hier een stimulus op toe te passen, het afleiden van de brein word de emotionele lading van de herinnering weggehaald.  De therapeut gebruikt hiervoor o.a. een techniek door met de vingers heen en weer te bewegen voor de ogen van de cliënt op een afstand van ongeveer 25-30 cm. Hiervoor wordt eerst de nare of traumatische gebeurtenis naar voren gehaald tot het moment dat deze levendig is geworden. Buiten het toepassen van de bewegende vingers kan men ook de stimulus opwekken d.m.v. links en rechts tapjes op b.v. de schouders of benen of d.m.v. kleine kneepjes om en om in de linker en rechterhand palmen. Deze techniek zorgt voor afleiding in het werkgeheugen, zodat deze vol raakt en de nare of traumatische herinnering langzaam afvloei.

 

Duur van de behandelingen

De duur van de behandelingen is afhankelijk van de klacht. En is per persoon verschillend. Langdurige klachten zullen iets meer tijd vergen, dan klachten die eenmalige zijn geweest. Een sessie is mede daarvan afhankelijk en zal ook per keer vooraf besproken worden.

45-60 minuten is doorgaans normaal. Maar kan soms ook korter zijn. 60 minuten is b.v. als er veel naar boven komt dat e.v.t. meer aandacht nodig heeft. Maar doorgaans is 45 minuten voldoende. 

 

Kun je last hebben na de behandeling?

Zoals met iedere behandeling is dit bij EMDR soms ook het geval. Meestal duurt dit ook maar kort. Belangrijk is hier rekening mee te houden als je een behandeling onder gaat. Dus door er ook de tijd voor te maken en bijvoorbeeld de 1ste paar sessies niet teveel afspraken naderhand nog in te plannen, zodat je in alle rust naar huis kan. Daarnaast zal er tijdens en na de sessie hier ook aandacht aan worden geschonken. En is er altijd de mogelijkheid om tussentijds contact op te nemen als er toch iets zwaarder zou spelen. Ook tijdens de therapie is het soms lastig om een herinnering die veel impact heeft gemaakt in je leven op te roepen en die vast te houden tijdens de sessie . Het kan wat spanning geven in het begin, maar gaandeweg de sessies zal dit ook verdwijnen. 

 

Heb je vragen omtrent een EMDR behandeling, of twijfel je of dit de juiste behandeling is voor jou, ben dan zo vrij contact op te nemen, zodat ik vooraf wat vragen kan beantwoorden hiervoor. Echter tijdens de behandeling zal er vooraf worden gekeken wat de beste therapievorm is voor de klachten die ervaren word.